Najznačajniji događaj iz oblasti nefrologije, dijalize i transplantacije u oktobru u Sarajevu

19.07.2017. 01:47

Sarajevo će ove godine biti domaćin najznačajnijeg naučnog nefrološkog događaja, kongresa Bantao, koji će okupiti eminentne stručnjake iz oblasti nefrologije, dijalize i transplantacije.

Na kongresu će učestvovati više stotina nefrologa iz cijelog svijeta, a tokom Kongresa će se održati "Regionalni workshop" pod okriljem ISN-a (International Society of Nephrology), gdje će biti predstavljen program Sister Renal Center programa u BiH, koji će voditi prof. dr. Rumeyza Kazancioglu, predsjednik Komisije za jugoistočnu Evropu.

ERA-EDTA (Evropsko udruženje nefrologa) oformilo je Aktivacioni komitet za jugoistočnu Evropu sa ciljem poboljšanja edukacije iz oblasti nefrologije, dijalize i transplantacije u zemljama čiji je član i BiH. Značajno je da će se sastanak Aktivacionog komiteta održati za vrijeme održavanja Bantao Kongresa u Sarajevu.

Tokom ceremonije otvaranja ISN će dodijeliti tzv. "Pioneer Award" za Istočnu i Centralnu Evropu, koju je u 2016. god dobila prof. dr. Ayla San iz Turske, a nagradu će uručiti dosadašnji predsjednik ISN-a John Felly i prof.dr. Rumeyza Kazancioglu, što predstavlja i veliko priznanje za samu Bantao organizaciju kao i Udruženje nefrologa BiH.

Bantao kongres će se održati u periodu od 4. do 8. oktobra 2017 godine, u okviru kojeg se održava i prateći CME kurs (kurs kontinuirane medicinske edukacije ),koji je pod okriljem ERA -EDTA (Evropskog udruženja nefrologa) i ISN (Svjetskog udruženja nefrologa ).

Kongresu će prisustvovati ljekari iz 11 zemalja jugoistočne Evrope kao i predsjednik ERA-EDTA i bivši predsjednik ISN.


Više iz kategorije: Promocije

Uspješno je obavljena transplantacija jetre ratnom vojnom invalidu

10.07.2017. 10:10

Na klinici “Memorijal” u Istanbulu uspješno je obavljena transplantacija jetre ratnom vojnom invalidu Aliji Derviševiću iz Gračanice, a dio jetre  donirala mu je  sestra Hanija Asad. Dervišević je kao borac Armije RBiH ranjavan više puta, a 1996. godine morao je na tešku operaciju, kada je prilikom transfuzije krvi zaražen hepatitisom B. Nakon toga kreće njegova borba sa cirozom  da bi poslijednu godinu dana  usljed  nakupljanja tokisna u tijelu nekoliko puta  padao u hepatičnu  komu. Jedina nada i put ka izliječenju ovog 46 godišnjaka, oca četvero  djece  bila je transplantacije jetre. Na Zdraviji.ba potražite najbolje doktore i ustanove - pošaljite pitanje, upit i komentar “Dobio sam cirozu jetre i tada su nastali veliki bolovi. Mislio sam, gotovo je. Transplantacija je bila jedini izlaz i potreban mi  je bio donor. Na kadaveričnu transplantaciju sam čekao dugo, kako nije bilo mogućnosti za istu a moje zdravstveno stanje se naglo pogoršalo, jedina nada bila je hitna  transplantacija sa živog donora. Moja sestra Hanija se ponudila da mi da dio svoje jetre i upravo zahvaljujući njoj ja ću ipak živjeti. Da nije bilo nje, sve ostalo, pa i novac, bili bi bezvrijedni. Naravno, zahvalan sam i svojim ljekarima u Tuzli koji su mi preporučili Memorial bolnicu, kao jednu od najboljih Klinika za transplantaciju jetre. Također, zahvalan sam i ljekarima Memorial bolnice,  posebno Prof.Polatu koji me je transplantirao. I ja i sestra Hanija se oporavljamo uspješno i iznenađujuće brzo, treći dan  nakon transplantacije ja sam ustao i sada sam zdrav  čovjek i kako kaže Prof.Polat jedan sam od pacijenata koji su se najbrže oporavili.” Derviševićeva sestra nakon uspješne transplantacije  i kontrolnih pregleda vratila se porodici u Sarajevo. “Sretna sam što sam bila u mogućnosti pomoći bratu i što je moja jetra po svim parametrima odgovarala Aliji. Zahvalna sam svim ljekarima koji su na bilo koji način pomogli nam i pružili nadu u bolji i zdraviji život . “