Pravilo zub za zub treba postati praksa za one koji gube zube u BiH

11.06.2017. 03:30

Nakon fudbalske utakmice Bosna i Hercegovina koja je sinoć bez pobjednika u Zenici, navijači i jednog i drugog tima su prilično nezadovoljni napustili stadion. Nakon euforije za koju su bili zaslužni mediji i plavo žutih brigada koje su svečano defilovale ulicama grada Zenice, mnogi su očekivali pobjedu no to se nije desilo.

Ipak, ne smijemo biti nezadovoljni, snage su odmjerene a lopta je okrugla pa će je sigurno da će reprezentativci Bosne i Hercegovine u budućnosti napraviti bolji rezultat.

Međutim, nisu svi napustili stadion u Zenici nezadovoljni, neki su sa terena otišli sa modricama a neki čak i bez zuba.  Za nedostatak zuba će  mnogi optužiti fudbalere bosanskohercegovačke reprezentacije te će osuditi ponašanje sportista zbog kojih reprezentacija može snositi posljedice.

Upravo je zbog toga, doktor Adnan Razman, specijalista oralne hirurgije, ujedno prvi čovjek stomatološke ordinacije „Razman“ iz Sarajeva, odlučio spasiti obraz naših reprezntativaca ali i ujedno pomoći reprezentativcu Grčke koji je zbog nesretnog slučaja ostao bez prednjih zuba.

„Zubi su neophodni svakom čovjeku, oni preuzimaju težak dio posla tokom života svakog čovjeka. Za nas melju hranu, s njima sječemo omiljene zalogaje i grickamo orašaste plodove kad smo nervozni. Zamislite samo u kakvoj situaciji se sada nalazi mladi reprzentativac Grčke koji je jučer ostao bez prednjih zuba. Njegov život ne može biti isti, niti će moći grickati košpice niti će moći jesti grickalice a to je dio života svakog fudbalera. To su namirnice za koje su nam neohodni prednji zubi a taj mladi sportista je ostao upravo bez njih. Zbog toga sam odlučio da otvorim vrata svoje ordinacije tom mladom čovjeku kojem mogu nadoknaditi nedostatak, a red je da izgubljeni zub u Bosni i Hercegovini nadomjestimo na našem tlu zar ne?“ , pojašnjava doktor Razman.

Vrata stomatološke ordinacije Razman će biti otvorena i za reprezentativce Bosne i Hercegovine kojima će stručni tim ordinacije stručnim pregledima prevenirati potencijalne kvarove ali i ojačati zubnu građu kako bi bili sigurni i spremni za svaki naredni sportski podvig koji će završavati uspjehom i blistavim osmjehom, dodaju u ordinaciji Razman



Više iz kategorije: Promocije

Najznačajniji događaj iz oblasti nefrologije, dijalize i transplantacije u oktobru u Sarajevu

19.07.2017. 01:47

Sarajevo će ove godine biti domaćin najznačajnijeg naučnog nefrološkog događaja, kongresa Bantao, koji će okupiti eminentne stručnjake iz oblasti nefrologije, dijalize i transplantacije. Na kongresu će učestvovati više stotina nefrologa iz cijelog svijeta, a tokom Kongresa će se održati "Regionalni workshop" pod okriljem ISN-a (International Society of Nephrology), gdje će biti predstavljen program Sister Renal Center programa u BiH, koji će voditi prof. dr. Rumeyza Kazancioglu, predsjednik Komisije za jugoistočnu Evropu. Na Zdraviji.ba potražite najbolje doktore i ustanove - pošaljite pitanje, upit i komentar ERA-EDTA (Evropsko udruženje nefrologa) oformilo je Aktivacioni komitet za jugoistočnu Evropu sa ciljem poboljšanja edukacije iz oblasti nefrologije, dijalize i transplantacije u zemljama čiji je član i BiH. Značajno je da će se sastanak Aktivacionog komiteta održati za vrijeme održavanja Bantao Kongresa u Sarajevu. Tokom ceremonije otvaranja ISN će dodijeliti tzv. "Pioneer Award" za Istočnu i Centralnu Evropu, koju je u 2016. god dobila prof. dr. Ayla San iz Turske, a nagradu će uručiti dosadašnji predsjednik ISN-a John Felly i prof.dr. Rumeyza Kazancioglu, što predstavlja i veliko priznanje za samu Bantao organizaciju kao i Udruženje nefrologa BiH. Bantao kongres će se održati u periodu od 4. do 8. oktobra 2017 godine, u okviru kojeg se održava i prateći CME kurs (kurs kontinuirane medicinske edukacije ),koji je pod okriljem ERA -EDTA (Evropskog udruženja nefrologa) i ISN (Svjetskog udruženja nefrologa ). Kongresu će prisustvovati ljekari iz 11 zemalja jugoistočne Evrope kao i predsjednik ERA-EDTA i bivši predsjednik ISN.