Transplantacija bubrega - Novi život na dar

16.05.2017. 11:05

Memorial Zdravstvena Grupacija je prva privatna zdravstvena ustanova odobrena i licencirana od strane Ministarstva Zdravlja Republike Turske za transplantaciju organa (jetre, bubrega, koštane srži) i srodne laboratorijske usluge.

U Memorial bolnicama se uspješno obavljaju transplantacije jetre, bubrega rožnjače, koštane srži. Statistički gledano pozicionirani su među top 5 zemalja svijeta. Samo u prošloj godini u Memorial bolnicama urađeno je 352 transplantacija bubrega čija uspješnost je bila 99%.

Prva su bolnica koja je dobila licencu za pedijatrijsku transplantaciju , te jedan od malobrojnih centara u svijetu koji može sa velikom uspješnošću obaviti transplantacije kod beba mlađih od 6 mjeseci i sa tjelesnom težinom svega 6 kg .

Renalna insuficijencija je jedna od najpodlijih bolesti današnjice koja ugrožava kvalitet života čovjeka, a koja može imati čak i smrtne posljedice. Osobe koje ne mogu čak ni čašu vode  popiti,udaljeni od svakodnevnih socijalnih aktivnosti pomoću transplantacije bubrega od živog donora ili kadavera mogu se hraniti normalno, baviti sportom čak i postati roditelji.

Doc.Dr. Burak Kočak, Šef odijela za transplantaciju bubrega u Memorial Šišli bolnici objasnio je neke nejasnoće vezane za transplantaciju bubrega.

Za pacijente sa hroničnom bubrežnom insuficijencijom postoji samo jedan način da povrate zdravlje a to je transplantacija bubrega. Naša bolnica je lider  na polju laparaskopske transplantacije koja se svodi na minimalni rez, zanemarljiv rizik od infekcije i brzo vraćanje svakodnevici i poslovnim obavezama.

Dr.Burak pojašnjava kako po pravilniku Ministarstva Zdravlja Republike Turske za međunarodne pacijente dozvoljena je rodbinska trasnplantacija sa živog donora do 4. koljena. Znači da donor i pacijent moraju biti u rodbinskoj vezi, što se potvrđuje sudski ovjerenom dokumentacijom. Predviđeno vrijeme za hospitalizaciju je 7 dana za pacijenta ( za donora 3-4 dana ).

Još jedan program koji se uspješno provodi u našoj bolnici jeste i program unakrsne transplantacije bubrega.

Naime zbog nedovoljnog broja doniranih organa ogromnom broju pacijenata se radi transplatantacija sa živog donora. Pacijenti koji se nekompatabilni ili su malo kompatabilni sa svojim donorom pomoću hibridnog metoda unakrsne transplantacije njihova tijela brže priihvataju transplantirani bubreg.

Na primjer donor ima želju da donira bubreg svojoj supruzi. Analize pokazuju da pacijent ima visoka antitijela prema bubregu svog supruga i u tom slučaju ukoliko se uradi transplantacija 100% bi bila neuspješna. Kod ovih pacijenata moguće je dati terapiju za smanjivanje antitijela ali ukoliko je previsok nivo istih onda ni terapija ne bi pomogla i nakon izvjesnog perioda organizam bi odbacio transplantirani bubreg. Kod takvih slučajeva primjenjujemo hibridni metod unakrsne transplantacije gdje unakrsno transplantiramo dva para da bi izbjegli probleme sa visokim antitijelima. Prije transplantacije pomoću lijekova smanji se nivo antitijela na zadovoljavajući nivo i zahvaljući hibridnom metodu dobijaju se veoma uspješni rezultati i manji rizik sa imunološkog aspekta. Transplantirani pacijenti sa ovim metodom imaju dug i zdrav život te znatno veće mogućnosti u izlječenja.

To slikovito izgleda ovako:

 

                 NISU                                                       NISU

          KOMPATIBILNI                                   KOMPATIBILNI

  

Od 6 Mjeseci do 70 godine svakom pacijentu se može transplantirati bubreg

Ne preuzimanjem preventivnih mjera bolest se širi velikom brzinom i bubreg koji bi mogao da funkcioniše 10-20 godina izgubi funkciju za 2-3 godine. Pacijenti kojima funkcija bubrega padne ispod 10 % teško se održavaju u životu bez pomoći. Pacijentima kojima nema lijeka osim dijalize ili transplantacije  transplantacija se preporučuje kao metod liječenja koji u najkraćem mogućem roku vraća dugoročan kvalitet života koji su imali prije.
Razvojom medicine i iskustvom ljekara danas bubreg se može transplantirati i djeci mlađoj od 5 godina i ljudima starijim od 65 godina. U Americi transplantacija bubrega izvršena je nad pacijentom koji je imao 86 godina a u Turskoj pacijentu od 82 godine.

Transplantirana djeca imaju normalan rast

Renalna insuficijencija kod  djece je pretežno urođena. Renalna insuficijencija kod djece se vidi kod 10-15 pacijenata na milion ljudi. Zbog prepreka u razvoju djeca sa renalnim oboljenjem su znatno manjeg rasta nego njihovi vršnjaci. Nizak rast i mala tjelesna težina imaju negativan uticaj na mentalno zdravlje malih pacijenata. Da bi se spriječili negativni efekti preporučuje se transplantacija bubrega posebno kod djece mlađe od 5 godina koja imaju renalnu insuficijenciju.

U prošlosti  mali rast i mala tjelesne težina su bili prepreke za transplantaciju ali sa razvojom medicine, iskustvom hirurga i razvojom novih lijekova danas uspješno se transplantiraju i djeca od 6-7 kilograma. Prva godina nakon transplantacije je najbitnija kod djece. Prva godina nakon transplantacije ukoliko prođe uspješno pacijenti prodžuju rasti istom brzinom kao i njihovi vršnjaci.

Lijekovi spriječavaju odbijanje novog bubrega

Kod transplantacije bubrega sa živog donora postoje i ostale bitne stvari osim hirurgije. Imuni sistem koji nas štiti od vanjskog utjecaja posjeduje svaki čovjek. Tijelo transplantirani bubreg detektuje kao strano tijelo i pokrene imuni sistem da bi odbranio organizam od njegovog utjecaja. Da bi spriječili odbacivanje bubrega daju se lijekovi koju potiskuju imuni sistem.

Nakon transplantacije možete postati roditelj

Prije su se stavljala određena ograničenja transplantiranim pacijentima kao što su stavljanje maske na lice, zatvaranje u kuću i slično. Razvojom medicine ustanovljeno je da nema potrebe od tih zaštita. Danas se preporučuje pacijentima da žive isto kao što su i živili prije oboljenja, parovi mogu imati djecu u pravo vrijeme, majke mogu dojiti svoju djecu. Analizama je ustanovljeno da muškarci koji dok su imali bubrežno oboljenje su imali veoma mali broj spermija da nakon transplantacije bubrega dolazi do povećanja spermija. Ženski pacijenti godinu do dvije nakon transplantacije mogu rađati jer im se reproduktivni sistem vraća u normalne uslove.

Dug život sa jednim bubregom

Kvalitetan život sa jednim bubregom je jedan od glavnih ciljeva današnje medicine. U današnjim uslovima transplantirani bubreg traje puno duže nego prije a cilj nam je to produžiti do kraja života pomoću novih lijekova. Nakon transplantacije osim lijekova koje moraju uzimati nema nikakvih ograničenja u kvalitetu života pacijenta. Donor bubrega koji donira svom bližnjem isto tako nema nikakvih ograničenja odnosno bez ikakvih lijekova i posebnih dijeta mogu provesti ostatak života.

Na šta se mora paziti nakon transplantacije bubrega

  • Konzumirati malo slanu hranu i pratiti krvni pritisak
  • Izbjegavati masnu hranu i ugljikohidrate
  • Izbjegavati grejpfrut radi efekta lijekova koji imaju na želudac
  • Redovno vježbati i hodati
  • Dijabetičari moraju držati pod kontrolom šećer u krvi
  • Imati kućnog ljubimca
  • Ženski pacijenti mogu rađati i dojiti
  • Mjesec dana nakon transplantacije možete voziti automobil
  • Osim teških fizičkih poslova možete se baviti bilo kojim poslom

Memorial Zdravstvena Grupacija trenutno u Bosni i Hercegovini djeluje kroz svoje predstavništvo sa sjedištem u Sarajevu koje je počelo sa radom u decembru 2013 godine. Rad predstavništva je koncipiran tako da građanima Bosne i Hercegovine i pacijentima omogućuju besplatne konsultacije i besplatno drugo mišljenje od strane renomiranih ljekara, procjenu troškova liječenja, prevod medicinske dokumentacije i na koncu punu organizaciju njihovog odlaska u jednu od Memorial bolnica u Turskoj.

Ono sto je važno napomenuti jeste da ljubazno osoblje bolnice je sa pacijentima, počev od njihovog dočeka na aerodromu pa sve do njihovog ispraćaja te da za vrijeme liječenja svi pacijenti imaju obezbjeđenog prevodioca na njihovom maternjem jeziku, tako da je i problem jezičke barijere neupitan. Kada je riječ o cjeni važno je istaći da su u prosjeku do dva puta manje nego u zemljama Zapadne Evrope 

(Francuska,Italija,Španija itd) te u paket cijenu transplantacije svaki pacijent ima pravo i na pratnju, te za vrijeme boravka pacijenta u bolnici član obitelji boravi sa pacijentom u istoj bolničkoj sobi što pacijentima pruža dodatni osjećaj sigurnosti, udobnosti i moralne podrške.Za vise informacija kontaktirajte Memorial predstavništvo u Sarajevu 
Adresa Branilaca Sarajeva 16. 
Telefon 033/ 260-050
Mobitel : 062/311-911

 


Više iz kategorije: Promocije

Transplantacija kose - najčešća pitanja, odgovori i savjeti

13.06.2017. 01:12

Presađivanje kose je prirodni i trajni način da ljudi koji pate od gubitka kose, dobiju novu kosu. Kod presađivanja kose, zdrava kosa samog pacijenta ugrađena je na područja gubitka kose. Regija iz koje se uzima kosa je područje gdje nema gubitka kose. Pacijenti trajno vraćaju vlastitu kosu transplantacijom kose na način kao da je  nikada nisu ni  izgubili. Cilj u presađivanju kose je pružiti prirodan izgled kose za pacijenta na udoban način s modernim medicinskim postupcima. Prva transplantacija kose prvi put  se izvela u Japanu 1930-ih a u zemljama  zapadnog  svijeta  1950-ih godina. Na Zdraviji.ba potražite najbolje doktore i ustanove - pošaljite pitanje, upit i komentar Ko može proći transplantaciju kose? U današnje vrijeme gotovo pedeset posto muškaraca starijih od 50 godina suočava se s problemom gubitka kose. Tako je transplantacija kose najčešća estetska hirurgija za muškarce. Gubitak kose nije uvjet specifičan za muškarce. Mnoge žene također doživljavaju gubitak kose ili problem razrjeđivanja kose. Zašto dolazi do  gubitka kose? Genetski faktori su jedan od najvažnijih uzroka gubitka kose, ali problem se  može  pojaviti i kao rezultat starenja, traumatskih ozljeda ili raznih medicinskih poremećaja. Transplantacija kose može se uspješno izvesti za sve ljude s dovoljnom količinom folikula dlake bez obzira na uzrok gubitka kose. Metoda transplantacije može se uspješno provesti ne samo na glavi, već i za gubitke u drugim dijelovima tijela kao što su obrve, brkovi i brada. Kako se radi transplantacija kose? U postupku, folikuli dlake koji se uglavnom uzimaju iz stražnjeg  područja vrata  presađuju se  na ciljano  područje pogođeno gubitkom kose. Ovi uzeti folikuli dlake nazivaju se graftovi. U rijetkim slučajevima nema dovoljne količine zdrave kose na području sa kojeg se uzimaju folikuli  pa u takvim slučajevima, folikuli dlake mogu biti odneseni iz drugih dijelova tijela s kosom, kao što su ruke ili prsni zid pacijenta. Postupak se završava u roku od nekoliko sati ovisno o količini gubitka kose. Ako je područje bez dlake preveliko, može biti potrebno nekoliko sesija za završetak liječenja. Općenito, intervencija se provodi sedacijom pod lokalnom anestezijom. Posebni zavoj se nanosi na dio glave pacijenta nakon postupka i pacijent se otpušta  nekoliko sati kasnije. Iako je bol rijetka ona se kontrolše upotrebom sedativa. Pacijent se općenito može vratiti redovitim aktivnostima  3 dan nakon procedure transplantacije kose. Koji je najvažniji faktor  za transplantaciju kose? Transplantacija kose je ozbiljan hirurški zahvat. Kako bi se smanjili rizici u transplantaciji kose, ista se  treba  provesti u bolničkom okruženju. Da biste dobili najbolje rezultate, vrlo je važno da postupak provode iskusni plastični hirurzi koji su se obučavali na tu temu. Da bi transplantacija kose bila uspješna, folikuli dlake trebaju biti vaskularizirani brzo. Ako se to učini ispravnom metodom, stopa uspjeha presađivanja kose je visoka. Za prirodni izgled, kosu treba presaditi na područja sa  gubitkom kose sa ispravnom udaljenosti, uglom  i ispravnom gustoćom. Koje metode se koriste za transplantaciju kose? U postupcima transplantacije kose; FUE metoda koja ne ostavlja bilo koji ožiljak ili FUT metoda koja može ostaviti lagani ožiljak u stražnjem dijelu glave se izvodi s velikim  uspjehom. Budući da se folikuli dlake uzimaju jedan po jedan i ugrađuju u manjkavim područjima u FUE metodi, kožna traka koja sadrži kosu se uzima sa  područja potiljka. Pacijent koji će se  podvrgnuti transplantaciji kose trebaju imati zdravu kosu na stražnjem dijelu glave i na stranama koje će se koristiti kao donorska područja. Drugi faktori kao što su boja i debljina kose, te  svojstva kao što su snaga i valovitost utječu na rezultat postupka. Postupak koji se preferira treba odlučiti nakon analize kose i vlasi uzimajući u obzir i prioritete bolesnika. Iako je FUE metoda koja ne ostavlja ožiljak uglavnom  poželjna, u nekim je slučajevima možda potrebno koristiti FUT metodu. Transplantacija kose može se obavljati ne samo za god gubitka kose, nego i za povećanje gustoće kose u nerazrijeđenim područjima. Da li transplantirana kosa opada? Dlaka koja je transplantirana opada u roku od nekoliko sedmica nakon postupka transplantacije, ali to je normalna situacija jer će izgubljena kosa rasti 3-4 mjeseca kasnije. Nakon ovog privremenog gubitka transplantirani folikuli dlake zadržavaju svoje karakteristike i ne opadaju. Ako se neprirodan izgled pojavljuje u novom području transplantacije  kose, kasnije će biti potrebna dodatna hirurška intervencija. Koji su rizici u transplantaciji kose? Presađivanje kose predstavlja  metodu niskog  rizika  kada se  izvodi pod odgovarajućim uvjetima, kao što je slučaj sa svim medicinskim zahvatima. Međutim, kada postupak presađivanja kose provodi iskusan plastični hirurg u bolničkom okruženju, komplikacije se vrlo rijetko dešavaju. Transplantacija kose je dug postupak i nekoliko transplantata može biti potrebno u roku od 1-2 godine ovisno o stepenu gubitka kose. Mogu se vidjeti komplikacije poput infekcije i značajnih ožiljaka iako su to vrlo rijetke. Nakon operacije mogu se primijetiti blaži  bolovi koji se mogu kontrolirati upotrebom analgetika, modrice i otekline. ----------- Za više informacija kontaktirajte Memorial predstavništvo u Sarajevu Adresa Branilaca Sarajeva 16.  Telefon 033/ 260-050 Mobitel : 062/311-911