Transplantacija bubrega - Novi život na dar

16.05.2017. 11:05

Memorial Zdravstvena Grupacija je prva privatna zdravstvena ustanova odobrena i licencirana od strane Ministarstva Zdravlja Republike Turske za transplantaciju organa (jetre, bubrega, koštane srži) i srodne laboratorijske usluge.

U Memorial bolnicama se uspješno obavljaju transplantacije jetre, bubrega rožnjače, koštane srži. Statistički gledano pozicionirani su među top 5 zemalja svijeta. Samo u prošloj godini u Memorial bolnicama urađeno je 352 transplantacija bubrega čija uspješnost je bila 99%.

Prva su bolnica koja je dobila licencu za pedijatrijsku transplantaciju , te jedan od malobrojnih centara u svijetu koji može sa velikom uspješnošću obaviti transplantacije kod beba mlađih od 6 mjeseci i sa tjelesnom težinom svega 6 kg .

Renalna insuficijencija je jedna od najpodlijih bolesti današnjice koja ugrožava kvalitet života čovjeka, a koja može imati čak i smrtne posljedice. Osobe koje ne mogu čak ni čašu vode  popiti,udaljeni od svakodnevnih socijalnih aktivnosti pomoću transplantacije bubrega od živog donora ili kadavera mogu se hraniti normalno, baviti sportom čak i postati roditelji.

Doc.Dr. Burak Kočak, Šef odijela za transplantaciju bubrega u Memorial Šišli bolnici objasnio je neke nejasnoće vezane za transplantaciju bubrega.

Za pacijente sa hroničnom bubrežnom insuficijencijom postoji samo jedan način da povrate zdravlje a to je transplantacija bubrega. Naša bolnica je lider  na polju laparaskopske transplantacije koja se svodi na minimalni rez, zanemarljiv rizik od infekcije i brzo vraćanje svakodnevici i poslovnim obavezama.

Dr.Burak pojašnjava kako po pravilniku Ministarstva Zdravlja Republike Turske za međunarodne pacijente dozvoljena je rodbinska trasnplantacija sa živog donora do 4. koljena. Znači da donor i pacijent moraju biti u rodbinskoj vezi, što se potvrđuje sudski ovjerenom dokumentacijom. Predviđeno vrijeme za hospitalizaciju je 7 dana za pacijenta ( za donora 3-4 dana ).

Još jedan program koji se uspješno provodi u našoj bolnici jeste i program unakrsne transplantacije bubrega.

Naime zbog nedovoljnog broja doniranih organa ogromnom broju pacijenata se radi transplatantacija sa živog donora. Pacijenti koji se nekompatabilni ili su malo kompatabilni sa svojim donorom pomoću hibridnog metoda unakrsne transplantacije njihova tijela brže priihvataju transplantirani bubreg.

Na primjer donor ima želju da donira bubreg svojoj supruzi. Analize pokazuju da pacijent ima visoka antitijela prema bubregu svog supruga i u tom slučaju ukoliko se uradi transplantacija 100% bi bila neuspješna. Kod ovih pacijenata moguće je dati terapiju za smanjivanje antitijela ali ukoliko je previsok nivo istih onda ni terapija ne bi pomogla i nakon izvjesnog perioda organizam bi odbacio transplantirani bubreg. Kod takvih slučajeva primjenjujemo hibridni metod unakrsne transplantacije gdje unakrsno transplantiramo dva para da bi izbjegli probleme sa visokim antitijelima. Prije transplantacije pomoću lijekova smanji se nivo antitijela na zadovoljavajući nivo i zahvaljući hibridnom metodu dobijaju se veoma uspješni rezultati i manji rizik sa imunološkog aspekta. Transplantirani pacijenti sa ovim metodom imaju dug i zdrav život te znatno veće mogućnosti u izlječenja.

To slikovito izgleda ovako:

 

                 NISU                                                       NISU

          KOMPATIBILNI                                   KOMPATIBILNI

  

Od 6 Mjeseci do 70 godine svakom pacijentu se može transplantirati bubreg

Ne preuzimanjem preventivnih mjera bolest se širi velikom brzinom i bubreg koji bi mogao da funkcioniše 10-20 godina izgubi funkciju za 2-3 godine. Pacijenti kojima funkcija bubrega padne ispod 10 % teško se održavaju u životu bez pomoći. Pacijentima kojima nema lijeka osim dijalize ili transplantacije  transplantacija se preporučuje kao metod liječenja koji u najkraćem mogućem roku vraća dugoročan kvalitet života koji su imali prije.
Razvojom medicine i iskustvom ljekara danas bubreg se može transplantirati i djeci mlađoj od 5 godina i ljudima starijim od 65 godina. U Americi transplantacija bubrega izvršena je nad pacijentom koji je imao 86 godina a u Turskoj pacijentu od 82 godine.

Transplantirana djeca imaju normalan rast

Renalna insuficijencija kod  djece je pretežno urođena. Renalna insuficijencija kod djece se vidi kod 10-15 pacijenata na milion ljudi. Zbog prepreka u razvoju djeca sa renalnim oboljenjem su znatno manjeg rasta nego njihovi vršnjaci. Nizak rast i mala tjelesna težina imaju negativan uticaj na mentalno zdravlje malih pacijenata. Da bi se spriječili negativni efekti preporučuje se transplantacija bubrega posebno kod djece mlađe od 5 godina koja imaju renalnu insuficijenciju.

U prošlosti  mali rast i mala tjelesne težina su bili prepreke za transplantaciju ali sa razvojom medicine, iskustvom hirurga i razvojom novih lijekova danas uspješno se transplantiraju i djeca od 6-7 kilograma. Prva godina nakon transplantacije je najbitnija kod djece. Prva godina nakon transplantacije ukoliko prođe uspješno pacijenti prodžuju rasti istom brzinom kao i njihovi vršnjaci.

Lijekovi spriječavaju odbijanje novog bubrega

Kod transplantacije bubrega sa živog donora postoje i ostale bitne stvari osim hirurgije. Imuni sistem koji nas štiti od vanjskog utjecaja posjeduje svaki čovjek. Tijelo transplantirani bubreg detektuje kao strano tijelo i pokrene imuni sistem da bi odbranio organizam od njegovog utjecaja. Da bi spriječili odbacivanje bubrega daju se lijekovi koju potiskuju imuni sistem.

Nakon transplantacije možete postati roditelj

Prije su se stavljala određena ograničenja transplantiranim pacijentima kao što su stavljanje maske na lice, zatvaranje u kuću i slično. Razvojom medicine ustanovljeno je da nema potrebe od tih zaštita. Danas se preporučuje pacijentima da žive isto kao što su i živili prije oboljenja, parovi mogu imati djecu u pravo vrijeme, majke mogu dojiti svoju djecu. Analizama je ustanovljeno da muškarci koji dok su imali bubrežno oboljenje su imali veoma mali broj spermija da nakon transplantacije bubrega dolazi do povećanja spermija. Ženski pacijenti godinu do dvije nakon transplantacije mogu rađati jer im se reproduktivni sistem vraća u normalne uslove.

Dug život sa jednim bubregom

Kvalitetan život sa jednim bubregom je jedan od glavnih ciljeva današnje medicine. U današnjim uslovima transplantirani bubreg traje puno duže nego prije a cilj nam je to produžiti do kraja života pomoću novih lijekova. Nakon transplantacije osim lijekova koje moraju uzimati nema nikakvih ograničenja u kvalitetu života pacijenta. Donor bubrega koji donira svom bližnjem isto tako nema nikakvih ograničenja odnosno bez ikakvih lijekova i posebnih dijeta mogu provesti ostatak života.

Na šta se mora paziti nakon transplantacije bubrega

  • Konzumirati malo slanu hranu i pratiti krvni pritisak
  • Izbjegavati masnu hranu i ugljikohidrate
  • Izbjegavati grejpfrut radi efekta lijekova koji imaju na želudac
  • Redovno vježbati i hodati
  • Dijabetičari moraju držati pod kontrolom šećer u krvi
  • Imati kućnog ljubimca
  • Ženski pacijenti mogu rađati i dojiti
  • Mjesec dana nakon transplantacije možete voziti automobil
  • Osim teških fizičkih poslova možete se baviti bilo kojim poslom

Memorial Zdravstvena Grupacija trenutno u Bosni i Hercegovini djeluje kroz svoje predstavništvo sa sjedištem u Sarajevu koje je počelo sa radom u decembru 2013 godine. Rad predstavništva je koncipiran tako da građanima Bosne i Hercegovine i pacijentima omogućuju besplatne konsultacije i besplatno drugo mišljenje od strane renomiranih ljekara, procjenu troškova liječenja, prevod medicinske dokumentacije i na koncu punu organizaciju njihovog odlaska u jednu od Memorial bolnica u Turskoj.

Ono sto je važno napomenuti jeste da ljubazno osoblje bolnice je sa pacijentima, počev od njihovog dočeka na aerodromu pa sve do njihovog ispraćaja te da za vrijeme liječenja svi pacijenti imaju obezbjeđenog prevodioca na njihovom maternjem jeziku, tako da je i problem jezičke barijere neupitan. Kada je riječ o cjeni važno je istaći da su u prosjeku do dva puta manje nego u zemljama Zapadne Evrope 

(Francuska,Italija,Španija itd) te u paket cijenu transplantacije svaki pacijent ima pravo i na pratnju, te za vrijeme boravka pacijenta u bolnici član obitelji boravi sa pacijentom u istoj bolničkoj sobi što pacijentima pruža dodatni osjećaj sigurnosti, udobnosti i moralne podrške.Za vise informacija kontaktirajte Memorial predstavništvo u Sarajevu 
Adresa Branilaca Sarajeva 16. 
Telefon 033/ 260-050
Mobitel : 062/311-911

 


Više iz kategorije: Promocije

Ekspertica s diplomom Harvarda odlučila da živi i radi u Sarajevu

04.10.2017. 12:07

Dr. Mersiha Avdić-Saračević, ekspertica s diplomom Harvarda, napustila je New York i Kuvajt da bi liječila ljude u Sarajevu. Dok rijeke mladih i obrazovanih, nažalost, svakodnevno odlaze iz naše zemlje, među kojima i mnogo ljekara i medicinskih radnika, primjer parodontologa, mr. dr. sci. Mersihe Avdić-Saračević, zaista, budi nadu i nudi odgovore na pitanje zašto se za našu domovinu moramo, prije svega, boriti znanjem. Stomatološka ordinacija Sarajka s diplomom Harvarda, koja je radila na tri kontinenta, ponudila sebe za primjer. Ostavila je primamljive poslove u New Yorku i Kuvajtu da bi se sa dvogodišnjim dječakom i suprugom koji je, također, uspješno razvijao poslove u zemljama Zaljeva, vratila u svoj grad i tu osnovala specijalističku stomatološku ordinaciju “Dental Office’, koja je u septembru počela s radom. Ovdje se namjerava potpuno posvetiti liječenju bosanskohercegovačkih pacijenata. Na Zdraviji.ba potražite najbolje doktore i ustanove - pošaljite pitanje, upit i komentar "Želja mi je u ovoj ordinaciji adekvatno primijeniti najnovije metode liječenja parodontalne bolesti kroz proaktivan pristup po doktrini Američke Akademije Parodontologije i sarađivati sa timom specijalista iz ostalih oblasti stomatologije, a sve u cijlu što adekvatnijeg liječenja naših pacijenata", započinje svoju priču dr. Avdić-Saračević. Ova stručnjakinja svjetskog glasa iz oblasti parodontologije i implantologije, zvanje doktora stomatologije na prestižnom Univerzitetu Harvard u Bostonu stekla je 2005. godine. Inače, dr. Avdić-Saračević je iz ratnog Sarajeva otišla kada je imala 17 godina, tek na kraju rata, 1995. godine. Tokom boravka u jednoj američkoj porodici završila je srednju školu, a potom počela sa studiranjem. Nakon što je na Hunter Collegeu u New Yorku završila biohemiju i dobila zvanje inžinjer biohemije, kao najbolji student, primljena je i na Harvard, na Stomatološki fakultet.   Preselila se u Boston i tamo provela dodatne četiri godine školovanja i usavršavanja. Završetkom studija stomatologije nastavlja stručnu edukaciju iz oblasti parodontologije i implantologije, stiče titulu specijaliste parodontologa i implantologa te magistra medicinskih nauka, također, na Harvard Univerzitetu, i to 2008. godine. Godinu nakon toga postala je član Američke Akademije Parodontologa, što je najveća i najprestižnija titula koju jedan specijalist može dobiti u SAD-u. "Nastavila sam specijalizaciju iz oblasti parodontologije i implantologije, također na Harvardu. Nakon sedam godina života u Bostonu, uslijedio je rad u struci na relaciji New York – Boston, a po dolasku u Sarajevu i na relaciji Sarajevo – New York. Ovdje sam upoznala supruga, dobili smo ponudu da idemo u Kuvajt. Bilo je to sasvim novo otkriće, novi svijet", kazala nam je naša sagovornica. Ekspertica koja je liječila pacijente tamošnje kraljevske porodice Sabah, kao i članove eminentnih kuvajtskih porodica, jasno, imala je otvorena vrata brojnih stomatoloških ordinacija diljem Evrope i svijeta, ali je čvrsto odlučila raditi i živjeti u Bosni i Hercegovini. Svoje ogromno, godinama stjecano znanje, želi da primjenjuje na bh. pacijentima koje liječi od bolesti desni, parodontalne bolesti, o kojoj se, kako kaže, nažalost, premalo zna. "Motivirana sam kako personalno tako i profesionalno. Personalno sam vrlo emotivno vezana za svoju domovinu, bez obzira što mi diploma i znanje koje posjedujem omogućavaju da radim diljem svijeta. Profesionalo - kao specijalista parodontolog koji prati američku doktrinu i protokol, uočavam da je u BiH, okruženju i Evropi općenito parodontalna bolest zapostavljena i neadekvatno sanirana, što dovodi do nepotrebnog gubitka zuba i ostalih zdravstvenih komplikacija jer je parodontalna bolest povezana sa mnogim sistemskim oboljenjima", govori dr. Avdić-Saračević. Našim ljudima, kako ističe, želi ponuditi najmodernije tretmane koji se u svijetu koriste u liječenju ove bolesti da ne bismo imali bezubu populaciju. Brojne bolesti zbog zuba O problemu parodontalne bolesti, koja je povezana i s drugim bolestima, poput kardiovaskularnih, s dijabetesom, reumatoidnim artritisom... mnogo možete naučiti ukoliko posjetite internet stranicu www.parodontolog.ba, ali doktorica Avdić-Saračević naglašava da postoje mnogi načini u liječenju ove bolesti. S toga ona upozorava da je važno na vrijeme otkriti bolest kako bi se uspješno liječila. "Dolazi mi veliki broj pacijenata koji su bili u stomatološkim ordinacijama gdje im je rečeno da se ništa ne može uraditi, da se parodontalna bolest ne liječi, da se ona javlja samo kod starijih ljudi. To je netačno, jer se javlja i kod mlađih osoba, čak je, štaviše, agresivnija. U parodontalnoj bolesti dolazi do gubitka kosti, te ispadanja zuba kao terminalni stadij bolesti", upozorava ugledna ekspertica. Upozorava da mnogi pacijenti imaju parodontalnu bolesti, a da nisu ni svjesni. "Vrlo često se dešavalo da pacijent liječi zub, a da to nije indiciralo upalu. Dakle, vidjela sam primjera gdje je pacijenta zub bolio i nakon što mu je urađena popravka, navlaka, itd., a sve zbog te upale desni. Ordinacija u kojima rade parodontolozi nema mnogo u BiH. Zato je izuzetno važno da se o ovoj bolesti više zna, jer postoji velika incidenca kod svih osoba od obolijevanja. O procentu ne mogu govoriti, ali od devet ili deset pacijenata sigurno šest ili sedam ima neki problem, da li je to početni stadij ili već uznapredovali", ističe dr. Avdić-Saračević. Uspješno liječenje Nadalje, navodi da parodontalna bolest u inicijalnom stadiju nema specifičnesimptome, ali da kasnije, kako napreduje, simptomi postaju vidljivi - upaljene, otečene desni, uz krvarenje i loš zadah. "Međutim, ukoliko se pojave ovi simptomi, to je znak da je došlo do parodontalne infekcije koja može dovesti do ozbiljnih komplikacija oralnog i sveukupnog zdravlja", pojašnjava doktorica Mersiha. Naglašava da ova bolest ima genetsku predispoziciju. "Prava dijagnoza na vrijeme je vrlo važna, jer u toku ove bolesti postoji jedan period kad se bolest može izuzetno uspješno liječiti. Kasnije može biti kasno, a tretman liječenja traje dosta duže", istaknula je Avdić-Saračević. Kako do dr. Avdić-Saračević? Privatna specijalistička stomatološka ordinacija "DENTAL OFFICE" nalazi se u ulici Kalmija Baruha br.1 u Sarajevu. Zainteresirani se mogu javiti na telefon broj: +387 33 666-615 ili na e-mail: info@parodontolog.ba, a sve dodate informacije možete dobiti na www.parodontolog.ba.