Uspješno je obavljena transplantacija jetre ratnom vojnom invalidu

10.07.2017. 10:10

Na klinici “Memorijal” u Istanbulu uspješno je obavljena transplantacija jetre ratnom vojnom invalidu Aliji Derviševiću iz Gračanice, a dio jetre  donirala mu je  sestra Hanija Asad.

Dervišević je kao borac Armije RBiH ranjavan više puta, a 1996. godine morao je na tešku operaciju, kada je prilikom transfuzije krvi zaražen hepatitisom B. Nakon toga kreće njegova borba sa cirozom  da bi poslijednu godinu dana  usljed  nakupljanja tokisna u tijelu nekoliko puta  padao u hepatičnu  komu. Jedina nada i put ka izliječenju ovog 46 godišnjaka, oca četvero  djece  bila je transplantacije jetre.

“Dobio sam cirozu jetre i tada su nastali veliki bolovi. Mislio sam, gotovo je. Transplantacija je bila jedini izlaz i potreban mi  je bio donor. Na kadaveričnu transplantaciju sam čekao dugo, kako nije bilo mogućnosti za istu a moje zdravstveno stanje se naglo pogoršalo, jedina nada bila je hitna  transplantacija sa živog donora. Moja sestra Hanija se ponudila da mi da dio svoje jetre i upravo zahvaljujući njoj ja ću ipak živjeti. Da nije bilo nje, sve ostalo, pa i novac, bili bi bezvrijedni. Naravno, zahvalan sam i svojim ljekarima u Tuzli koji su mi preporučili Memorial bolnicu, kao jednu od najboljih Klinika za transplantaciju jetre. Također, zahvalan sam i ljekarima Memorial bolnice,  posebno Prof.Polatu koji me je transplantirao.

I ja i sestra Hanija se oporavljamo uspješno i iznenađujuće brzo, treći dan  nakon transplantacije ja sam ustao i sada sam zdrav  čovjek i kako kaže Prof.Polat jedan sam od pacijenata koji su se najbrže oporavili.”

Derviševićeva sestra nakon uspješne transplantacije  i kontrolnih pregleda vratila se porodici u Sarajevo.

“Sretna sam što sam bila u mogućnosti pomoći bratu i što je moja jetra po svim parametrima odgovarala Aliji. Zahvalna sam svim ljekarima koji su na bilo koji način pomogli nam i pružili nadu u bolji i zdraviji život . “


Više iz kategorije: Promocije

Medical Park na "2.Kongresu hematologa i transfuziloga BiH"

23.10.2017. 05:53

Nakon šest godina, u Sarajevu se u periodu od 26.10 do 28.10.2017.godine održava 2. Kongres hematologa i transfuziologa BiH sa međunarodnim učešćem, na kojem je jedan od sponzora i Medical Park turska zdravstvena grupacija.  Organizator Kongresa je Udruženje hematologa i transfuziologa FBiH na čelu sa dr.med.sci. Azrom Jahić, predsjednica Kongresa, dr.Aida Đozo predsjednica Organizacionog odbora i prof. dr Alma Sofo predsjednica Naučnog odbora. Tehnička organizacija Kongresa povjerena je stučnom timu Pro Optimus tours d.o.o.  Na Zdraviji.ba potražite najbolje doktore i ustanove - pošaljite pitanje, upit i komentar Kongresu će prisustvovati veliki broj međunarodnih gostiju i učesnika, te veoma cijenjeni profesori i gosti koji će kao predavači  uzeti učešće na ovom događaju. Ispred Medical Park turske zdravstvene grupacije kao gost i predavač će biti cijenjeni prof.dr Yener Koc, koji iza sebe ima 25 godina uspješnog rada u oblasti transplatacije matićnih ćelija, te koštane srži.  Prof.dr Yener Koc je trenutno direktor odjela za transplatacije Antaliji i inspektor je u evropskoj agenciji JACIE (evropski registar transplatacije koštane srži). Na ovom kongresu održat će predavanje na temu: “Toksičnost, interakcija medikamenata i praćenje matičnih ćelija prilikom transplatacije”.  Tokom kongresa posjetioci će imati priliku poslušati stotinu i dva naučna rada u tri sale kongresnog hotela Radon Plaza, te će tom prilikom biti u mogućnosti razmijeniti dosadašnja iskustva i naučna saznanja.