Uspješno je obavljena transplantacija jetre ratnom vojnom invalidu

10.07.2017. 10:10

Na klinici “Memorijal” u Istanbulu uspješno je obavljena transplantacija jetre ratnom vojnom invalidu Aliji Derviševiću iz Gračanice, a dio jetre  donirala mu je  sestra Hanija Asad.

Dervišević je kao borac Armije RBiH ranjavan više puta, a 1996. godine morao je na tešku operaciju, kada je prilikom transfuzije krvi zaražen hepatitisom B. Nakon toga kreće njegova borba sa cirozom  da bi poslijednu godinu dana  usljed  nakupljanja tokisna u tijelu nekoliko puta  padao u hepatičnu  komu. Jedina nada i put ka izliječenju ovog 46 godišnjaka, oca četvero  djece  bila je transplantacije jetre.

“Dobio sam cirozu jetre i tada su nastali veliki bolovi. Mislio sam, gotovo je. Transplantacija je bila jedini izlaz i potreban mi  je bio donor. Na kadaveričnu transplantaciju sam čekao dugo, kako nije bilo mogućnosti za istu a moje zdravstveno stanje se naglo pogoršalo, jedina nada bila je hitna  transplantacija sa živog donora. Moja sestra Hanija se ponudila da mi da dio svoje jetre i upravo zahvaljujući njoj ja ću ipak živjeti. Da nije bilo nje, sve ostalo, pa i novac, bili bi bezvrijedni. Naravno, zahvalan sam i svojim ljekarima u Tuzli koji su mi preporučili Memorial bolnicu, kao jednu od najboljih Klinika za transplantaciju jetre. Također, zahvalan sam i ljekarima Memorial bolnice,  posebno Prof.Polatu koji me je transplantirao.

I ja i sestra Hanija se oporavljamo uspješno i iznenađujuće brzo, treći dan  nakon transplantacije ja sam ustao i sada sam zdrav  čovjek i kako kaže Prof.Polat jedan sam od pacijenata koji su se najbrže oporavili.”

Derviševićeva sestra nakon uspješne transplantacije  i kontrolnih pregleda vratila se porodici u Sarajevo.

“Sretna sam što sam bila u mogućnosti pomoći bratu i što je moja jetra po svim parametrima odgovarala Aliji. Zahvalna sam svim ljekarima koji su na bilo koji način pomogli nam i pružili nadu u bolji i zdraviji život . “


Više iz kategorije: Promocije

UNIQA pruža sigurno obavljanje profesije zdravstvenim radnicima

29.05.2020. 03:56

Medicinsko osoblje je oduvijek, a posebno u vrijeme pandemije, jako izloženo nizu neugodnih situacija povezanih s profesionalnim rizicima. S obzirom na složenost medicinskog poziva i činjenicu da se u doba koronavirusa neminovno povećava svijest o odgovornosti, ne čudi povećano interesovanje ljekara i drugih zdravstvenih radnika za rješenja kako zaštiti sebe i svoje poslovanje u doba krize. Pravi izbor i u vrijeme pandemije, za sve pripadnike medicinske profesije, je “Sigurna profesija” - program osiguravajuće zaštite zdravstvenih radnika, koji na bh. tržištu nudi jedino UNIQA osiguranje. Zahvaljujući „Sigurnoj profesiji“ svi zdravstveni radnici za relativno simboličan godišnji iznos mogu obezbjediti kompletnu zaštitu od profesionalne odgovornosti, pravnu zaštitu u krivičnom i prekršajnom postupku kao i osiguranje finansijskog gubitka. Osiguranje pokriva materijalne i nematerijalne štete počinjene trećim licima prilikom obavljanja ljekarske djelatnosti, kao i pokriće za troškove pravnog savjetovanja, advokata i vještačenja u disciplinskom, prekršajnom ili krivičnom postupku. Osiguranje za sve zdravstvene radnike „Sigurna profesija“ je proizvod koji je namijenjen ne samo zdravstvenim radnicima koji su u radnom odnosu ili obavljaju samostalnu djelatnost, nego i zdravstvenim ustanovama, koje žele obezbjediti zaštitu za svoje uposlenike i obezbjediti kontinuitet poslovanja firme. Proizvod je posebno koristan u neizvjesnim vremenima jer pruža osiguranje profesionalne odgovornosti i pravne zaštite u slučajevima, na primjer, pokretanja postupka zbog profesionalne pogreške doktora ili zdravstvenog osoblja koji mogu rezultirati velikim finansijskim gubicima. Osigurati se mogu doktori medicine, doktori stomatologije, medicinsko osoblje, farmaceuti i pripadnici drugih srodnih zanimanja. Prve štete već isplaćene Iako je UNIQA uvela „Sigurnu profesiju“ na tržište osiguranja neposredno prije pandemije, korisnici usluga ove osiguravajuće kuće, ljekari i stomatolozi, koji su prije proglašenja pandemije sklopili ugovor o osiguranju koji uključuje rizik finansijskog gubitka u slučaju prekida rada, već su imali priliku da se uvjere u opravdanost i  benefite osiguranja i u slučaju pandemije, sa isplatom šteta po tom osnovu. Odštete su isplaćene privatnim doktorima i vlasnicima specijalističkih ordinacija u Banja Luci, Sarajevu i Živinicama koji su pretrpili gubitak prihoda uslijed prekida rada ili smanjenog kapaciteta rada zbog pandemije koronavirusa. Zahvaljujući UNIQA osiguranju, pomenuti doktori mogu lakše prebroditi trenutnu situaciju i umanjiti negativne posljedice pandemije u narednom periodu. Sve informacije o „Sigurnoj profesiji“ dostupne su putem dežurnog telefona 061 723 842, e-maila info.uniqa@uniqa.ba ili na web stranici kompanije www.uniqa.ba.